Tarka Bárka

Tarka Bárka

Bazsalikompesztós spagetti fokhagymás kalmárcsápokkal

2012. október 26. - piazza

Bazsalikompesztós spagetti fokhagymás kalmárcsápokkal

Hozzávalók: 320 g spagetti

A pesztóhoz: 1 cikk fokhagyma, 60 g bazsalikomlevél, 80 ml extraszűz olívaolaj, 4 ek. frissen reszelt parmezán, 2 ek. frissen reszelt pecorino, 20 g fenyőmag, só

A kalmárhoz: 200 g konyhakész kalmárcsáp, 2 cikk fokhagyma, extraszűz olívaolaj, frissen őrölt feketebors

pestoskalmaros-spagetti

A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, kettévágjuk, és a hat fél cikk közül négyet forró olívaolajban megpirítunk. Az olajat leszűrjük, félretesszük.

A fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítjuk.

A sült és a még nyers fokhagymagerezdeket mozsárban apróra törjük. Hozzáadjuk a bazsalikomleveleket és egy csipetnyi sót, majd az egészet addig nyomkodjuk, amíg sötétzöld, pépes állagú masszát kapunk. Ekkor rászórjuk a fenyőmagot és apránként hozzácsorgatjuk az olívaolajat is, végül az egészet krémesre zúzzuk/keverjük. (A fenyőmag/bazsalikomdarabkák nagysága egyéni ízléstől függ, én jobban szeretem, ha kicsit rusztikus, darabos a szósz.)

A leszűrt fokhagymás olívaolajon, nagyságuktól függően 2-3 perc alatt, megpirítjuk a kalmárcsápokat  - vigyázat, ha túl sokáig pirítjuk, rágós, gumiszerű lesz!

Közben a tésztát kifőzzük, amikor eléri az "al dente" ("harapható", nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrjük. Rögtön összekeverjük a pesztóval, tányérokra szedjük,  a fokhagymás kalmárcsápokat elrendezzük a tetején, és azonnal tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkabarkablog.blog.hu/api/trackback/id/tr316312044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erika 2012.10.26. 13:43:26

Egyik nagy kedvenc: kalmárcsáp! De még pestóval várat magára, remélem nem sokáig!:)

gaba 2012.10.27. 04:50:31

Erika, ez remek! Mindig nagy örömmel tölt el, ha egy ötlet az olvasókat tettekre készteti! :-)
süti beállítások módosítása