Tarka Bárka

Tarka Bárka

Gordon Ramsay: Mennyei halételek - II. A Makréla

2012. április 03. - piazza

Mert a címlapon "mosolygó" makréla nem hagyott nyugodni. A könyvben szereplő egyik legegyszerűbb receptről van szó: Ropogós grillezett makréla meleg mustáros-metélőhagymás burgonyával. Gondolkodtam is rajta, hogy megér-e egy posztot, tényleg annyira egyszerű, de emlékszem még arra az időszakra, amikor elkezdtem a halgasztronómiával ismerkedni...tény, hogy a legkézenfekvőbb, a szó jó értelmében legprimitívebb ötletek, receptek jöttek mindig a legjobban. Arról nem is szólva, hogy egy frissen fogott halnak semmi másra nincs szüksége, mint parázsra, egy kevés citromlére és esetleg zöldfűszerekre; igen, egy friss makréla például ennyivel is csúcsgasztronómiai élményt nyújthat.

Megvettem a halakat, előkészítettem, babusgattam, dédelgettem őket (tudom, már mindenki unja, de azért megemlítem még egyszer, hogy a makréla az egyik kedvenc halam), aztán utolsó pillanatban kiderült, hogy nincs itthon faszén. Ezen szerettem volna grillezni a gyöngyeimet. Nem volt más választásom, sütőbe kerültek, grill programon sütöttem meg őket.

A fenti malőrt leszámítva a receptet szinte szó szerint követtem, minden pontja tökéletesen működött.

Ropogós grillezett makréla meleg mustáros-metélőhagymás burgonyával

Hozzávalók 4 főre: 4 db 250 grammos konyhakész makréla egészben vagy filézve, zöldfűszerek (kakukkfű, rozmaring, majoránna, zsálya, citromos kakukkfű), 100 ml extraszűz olívaolaj + 1 ek. a halhoz, 600 g újburgonya átdörzsölve, 2 salotta finomra aprítva, 4 ek. fehérborecet, 1 ek. angol mustár, 3-4 ek. friss metélőhagyma felaprítva, só, frissen őrölt feketebors

A halakat sózzuk-borsozzuk, mindkét oldalukat néhány helyen beirdaljuk, és a fűszernövényeket a halakba töltjük. ( Ha filékkel dolgozunk, nem kell beirdalni a halakat, csak kenjük meg olajjal.)

A burgonyákat sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, amikor megfelelően kihűlnek, vastagon felszeleteljük, és féretesszük egy szűrőbe.

A maradék olívaolajat beleöntjük ugyanabba a nyeles lábasba, majd hozzáadjuk a salottát, ecetet, mustárt, és a metélőhagymát. Kis lángon felmelegítjük, és jól összekeverjük. Hozzáadjuk a felszeletelt burgonyát, és alaposan összeforgatjuk. Levesszük a tűzről, és meleg helyen hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

A halakat sütőpapírral kibélelt tűzálló tálba helyezzük, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, és 220 fokra előmelegített sütőben, grill programon kb. 8-10 percig sütjük. (Ha parázs fölött grillezzük a halat, sig. Ramsay mindkét oldalon 5-5 percet javasol, Ha filékkel dolgozunk, bőrös oldalával felfelé 5 percet javasol, a másik oldalon 1-2-t. Hmmm, ez érdekes.) Nálam grill programon a fenti paraméterekkel szép szaftosra sültek.

Ami különsen tetszett:

- a receptleírás elején a szerző külön felhívja az olvasó figyelmét arra, hogy mindenképp ellenőrizze, hogy a halak megfelelően ki vannak-e belezve, a vérvonal jól át lett-e öblítve;

- a részletekre is odafigyel: "a maradék olívaolajat beleöntjük ugyanabba a nyeles lábasba" -ti. amiben a burgonya főtt;

- alternatívát ajánl: friss, tenyésztett pisztrángot (nem rossz, bár nagyobb szardíniákat esetleg egy bonítót is el tudnék képzelni helyette),

- és bort is: fehér Châteauneuf du Pape -t, amiből azonnal megértjük, hogy mégsem annyira povero questo piatto mint amennyire első látásra tűnik.

Jövő héten újabb résszel jelentkezünk.

A Mennyei halételek című szakácskönyvről szóló sorozatunk első része itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkabarkablog.blog.hu/api/trackback/id/tr1816311846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vica 2012.04.03. 07:26:48

Nagyon tetszik a kép még sosem néztem meg igy a makrélát.A sötét csíkjaira emlékszem de hogy ilyen szép a színe az csak most tünt fel.Igazából nem vagyunk nagy barátok de Joci imádja.Mondjuk ő mindent szeret ami ilyen egyszerüen van elkészitve és nincs agyon füszerezve azt mondja igy érezni az igazi ízeket.Van benne valami.

gaba 2012.04.03. 08:28:35

Bizony, bizony, a makréla nem csak az egyik legfinomabb, de az egyik legszebb hal is. Majd vizsgáld meg alaposan, százezer színben játszik aszerint ahogy rásüt a nap. Akkor a legszebb, amikor még a tenegrvíz is csillog rajta. :-) Jocinak teljesen igaza van! A legtöbb halétel így elkészítve a legfinomabb! Ez a mustáros-ecetes krumpli pedig kifejezetten illik a makrélához!

paprikás-zöld fűszeres pisztráng és blogajánló | Tarka Bárka 2012.04.20. 09:44:05

[...] Ramsay sorozat (1. rész, 2. rész) nem állt le véglegesen, csak az történt, hogy a már félkész anyagot szerencsésen [...]

Nyári tésztaételek halakkal és tenger gyümölcseivel 3., Gordon Ramsay: Mennyei halételek III. – Mártások, szószok, dresszi 2012.08.02. 13:05:36

[...] A címlapon szereplő makréla próbájáról pedig itt. Kategória: szakácskönyv teszt, tengeri herkentyűk | Címke: balzsamecet, barbine, bazsalikom, citromlé, hagyma salotta, koriandermag, korianderzöld, paradicsom, szakállas lókagyló, tészta | Szerző: gaba | Közvetlen link a könyvjelzőbe. [...]

Nyári tésztaételek halakkal és tenger gyümölcseivel 4. – Vierge mártás harmadszor: friss orecchiette tésztával és kisfejű 2012.08.12. 16:27:28

[...] halas szakácskönyvvel (mint pl. a Mennyei halételek, amiről itt és itt  és itt és itt is írtunk már) akár évekig eléldegélhetnék – és így a könyv ára sem olyan [...]

Tigris garnéla és cukkini ropogós sörtésztában vierge mártással és petrezselymes garnéla-veloutével – Garnéla tisztítása s 2012.09.04. 13:56:00

[...] Gordon Ramsay Mennyei halételek című szakácskönyvéről és balzsamecetes-tintahalas rizottójáról általánosságban itt írtam, a címlapról ránk mosolygó makréláról pedig itt. [...]
süti beállítások módosítása