Biztos sokan hallottak már a mediterrán népi előírásról, miszerint a polip főzővizébe parafa dugót kell pottyantani, hogy a húsa megpuhuljon. (Olaszországban néhány vendéglátóipari oktatási intézményben a mai napig is tanítják ezt a metódust, nemkülönben számos trattoria is alkalmazza...amolyan biztos, ami biztos alapon.) A titok nyitja egyesek szerint a parafa csersav tartalmában keresendő, ez az, ami megpuhítja a polip húsát, a valóságban viszont semmi köze nincs a kettőnek egymáshoz.
Szökésben - Marano Lagunare 2011. november
A különös népszokás a délolasz streetfood kultúrában keresendő. Az utcán főző és árusító "polparo" minden aznap elkészítendő nyolckarúra madzagot kötött, a madzagok végére pedig egy-egy dugót erősített. A dugó főzés közben a víz tetején lebegett, és egy villát a dugó alá akasztva könnyedén kiemelhette a polipot, ahelyett, hogy a forró vízben kellett volna keresgélnie.
Receptek polippal és pézsma polippal a Tarka Bárkán:
Vermicelli vörösboros-paradicsomos pézsma polip szósszal
Készülőben: Polipsaláta