Tarka Bárka

Tarka Bárka

Parafa dugót a polip főzővizébe?

2012. június 22. - piazza

Biztos sokan hallottak már a mediterrán népi előírásról, miszerint a polip főzővizébe parafa dugót kell pottyantani, hogy a húsa megpuhuljon. (Olaszországban néhány vendéglátóipari oktatási intézményben a mai napig is tanítják ezt a metódust, nemkülönben számos trattoria is alkalmazza...amolyan biztos, ami biztos alapon.) A titok nyitja egyesek szerint a parafa csersav tartalmában keresendő, ez az, ami megpuhítja a polip húsát, a valóságban viszont semmi köze nincs a kettőnek egymáshoz.

Szökésben - Marano Lagunare 2011. november

A különös népszokás a délolasz streetfood kultúrában keresendő. Az utcán főző és árusító "polparo" minden aznap elkészítendő nyolckarúra madzagot kötött, a madzagok végére pedig egy-egy dugót erősített. A dugó főzés közben a víz tetején lebegett, és egy villát a dugó alá akasztva könnyedén kiemelhette a polipot, ahelyett, hogy a forró vízben kellett volna keresgélnie.

Receptek polippal és pézsma polippal a Tarka Bárkán:

Paradicsomos polip

Ligúr pézsma polip leves

Vermicelli vörösboros-paradicsomos pézsma polip szósszal

Készülőben: Polipsaláta

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkabarkablog.blog.hu/api/trackback/id/tr3016311914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

simonyi gyorgyike 2012.06.22. 22:51:02

igen a parafadugo biztos h kell ès sok so,csipospaprika,35 perc fedoalatt lassu forralàssal,utàna mèg 30 perc a vizben h izletes ès rugalmas maradjon.folszeletelni ès petrezselymet,foghagymàt,citromlevèt ès olivaolajat rà!!!Joètvàgyat!! :)

gaba 2012.06.23. 04:51:53

Györgyike, biztosíthatlak, hogy semmi szükség a parafa dugóra. Évente 3-4 alkalommal készítek polipot (ma épp egy másfél kilós példány fő), és minden alkalommal puha lett, pedig sosem használtam dugót. Illetve de, egyszer, amikor közvetlenül egy halász nyomott a kezembe (szó szerint) egy pézsma polipot, és mivel fogalmam sem volt, hogy sodrófával vagy seprűnyéllel álljak neki a hús puhításának, betettem a fagyasztóba, de kevés volt neki. Ezért tehát fontos, hogy a polip húsa megfelelően előkezelt legyen, tkp. hogy a rostok kellőképp meg legyenek puhítva, és természetesen a főzési idő betartása, 500 grammonként kb. 20-25 perccel kell számolni. A polipsalátát én is úgy készítem, ahogy leírtad, de csípőspaprika helyett fél citromot, fél hagymát, egy cikk fokhagymát, nagy csokor vegyes zöld fűszert és egy kis pohár merlot-t rakok a főzővízbe. Próbáld ki egyszer, nagyon ízletes!

kira21 2012.06.23. 23:51:54

En mindig kuktaban fozom. Nekem bevalt. :-) Kira21

gaba 2012.06.24. 04:43:22

A kukta is jó megoldás! :-)

rozmaringos-fehérbabos polipsaláta | Tarka Bárka 2012.06.24. 05:14:23

[...] Bejegyzés navigáció ← Előző [...]

Robert 2012.06.24. 09:53:27

Köszi a történetet! Aranyos - és ötletes megoldás is egyben a felúszó parafával megsegíteni a kiemelést. Mondjuk távol keleten is főznek polipot és ott aztán soha nem láttak még parafadugót, mégis megpuhul ;)

gaba 2012.06.24. 14:22:50

Neked köszi, Robi a megerősítést...tudod, biztos, ami, biztos... ;-)
süti beállítások módosítása