Tarka Bárka

Tarka Bárka

Citromos-petrezselymes marinált szardella

2012. december 27. - piazza

Citromos marinált szardella

Hozzávalók: 16 db friss szardella, 1 citrom, só, frissen őrölt feketebors, egy kis csokor petrezselyemzöld, extraszűz olívaolaj

A szardellák hátuszonyát és fejét levesszük, ujjunkkal a hasi részt felnyitjuk, a belsőségeket eltávolítjuk, majd a halakat, mint egy könyvet, kinyitjuk, és a gerincüket is kiemeljük.

A kapott filéket leöblítjük (ha túl nagyok, megfelezzük), majd konyhai papírtörlővel leitatjuk róluk a fölösleges vizet.

Egy kis tálkában összekeverjük a felaprított petrezselyemzöldet, a citrom kifacsart levét, egy kevés sót, frissen őrölt feketeborsot, és az ízlés szerinti mennyiségű extraszűz olívaolajat.

A szardellafiléket egy tálba fektetjük, leöntjük a marináddal, és 5-6 órán keresztül hűtőben állni hagyjuk. Még meleg, olívaolajjal meglocsolt pirítóssal tálaljuk.

P.S.

A pác állhat CSAK citromléből. A szardella így a legfinomabb!

A másik "véglet" amikor a pácba egy fél gerezd áttört fokhagymát is keverünk. Így lehet legkevésbé érezni a hal ízét.

...és ami a legfontosabb: ne feledjük, nyers halat csak akkor együnk, ha meggyőződtünk frissességi állapotáról, és arról, hogy le volt fagyasztva!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkabarkablog.blog.hu/api/trackback/id/tr3516312096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halak és tenger gyümölcsei a szilveszteri (büfé)asztalon – válogatás a Tarka Bárka ételeiből | Tarka Bárka 2013.01.13. 06:04:48

[...] Citromos marinált szardella [...]

Gyömbéres szardínia gratin | Tarka Bárka 2013.02.12. 07:22:12

[...] a filézéshez fotókkal illusztrált útmutatót a citrommal marinált szardella receptjében, ITT találtok), 15 g gyömbérgyökér, 3-4 ek. házi kenyérmorzsa, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen [...]

Paradicsomos csőtészta sült szardíniával | Tarka Bárka 2013.02.15. 11:51:46

[...] megtisztítjuk, kifilézzük. (Képes útmutató a marinált szardella receptjénél található ITT.) A filéket hosszában [...]

Sarde in saòr – Ecetes-hagymás sült szardínia | Tarka Bárka 2013.05.14. 10:56:32

[...] szardíniákat megtisztítjuk, kifilézzük. (Fotókkal illusztrált útmutató ITT.) A filéket besózzuk, lisztbe forgatjuk, és bő olajban ropogósra sütjük. A halakat [...]
süti beállítások módosítása