Tarka Bárka

Tarka Bárka

Vitello trotato Nr.2 - Borjúsült füstölt pisztrángos fejtett bab krémmel

2012. augusztus 31. - piazza

Biztos sokan ismeritek a tradicionális piemonti tonhalkrémes borjúsültet. Az egyik nagy kedvencem, de most, hogy azon vagyok, hogy a lehető legkevesebb tonhal kerüljön az asztalunkra, és ezzel együtt még több zöldséget fogyasszunk, az amúgy nem túl érdekes konzerv tonhalat hidegen füstölt pisztrángra, a ma már egyáltalán nem trendi majonézt pedig babkrémre cseréltem. Nyilvánvalóan az így született ételnek már semmi köze nincs az eredeti recepthez, de ennek ellenére várakozáson felül teljesített. A füstölt pisztráng és a fejtett bab párosából pedig később két leves is született, de erről majd később...

Vitello trotato - Borjúsült füstölt pisztrángos fejtett bab krémmel

Hozzávalók:

A húshoz: 800 g borjú hátsó comb, 1 kis fej fehér hagyma, 1 cikk fokhagyma, egy ágacska rozmaring, 3-4 zsályalevél, kis csokor petrezselyemzöld, 200 ml Béres Tokaji Furmint 2011, 2 tk. vaj, só, frissen őrölt feketebors

A mártáshoz: 100 g fejtett bab, 50 g sárgarépa, 50 g zellergumó, 1 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, 1 salotta hagyma, 1/2 kk. koriandermag, 1/2 citrom, 100 ml tejföl, 1 ek. kapribogyó, 100 g hidegen füstölt pisztráng bőr nélkül, só, csipetnyi fehérbors

A tetejére: néhány kapribogyó, kaprigyümölcs és friss petrezselyemlevél

Egy serpenyőt szárazon felhevítünk, belehelyezzük a borjúcombot, és minden oldalát megpirítjuk. A combot kivesszük, sütőpapírral kibélelt tűzálló tálba fektetjük és sóval, borssal fűszerezzük. A még forró serpenyőbe beledobjuk a vajat, és a megtisztított, kettévágott fokhagymagerezdet, és a lángot azonnal mérsékeljük, hogy a vaj meg ne égjen. Amikor a fokhagyma megpirult, hozzáadjuk a zöld fűszereket és a bort, majd a felére beforraljuk. Az így kapott fűszeres levet ráöntjük a pirított borjúcombra, alufóliával lefedjük, és 160 fokos sütőben 1,5 órán keresztül sütjük.

A sárgarépát és a zellergumót megtisztítjuk, felkockázzuk, és a babbal, a babérlevéllel, a megtisztított fokhagymával, salotta hagymával, a citrommal és annyi hideg vízzel, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Amikor a zöldségek megpuhulnak, a citromot, a hagymát és a babérlevelet eltávolítjuk. A felkockázott pisztrángot a léhez adjuk, újraforrástól számítva 3-4 percig főzzük, és a tejfölt folyamatosan hozzáadagolva botmixerrel pürésítjük. A krémet levesszük a tűzről, elkeverünk benne egy evőkanálnyi aprított kapribogyót, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

A húst kivesszük a sütőből, és legalább 10-15 percig pihentetjük. Ezután 2-3 mm vastag szeletekre vágjuk, és az alatta lévő levet sűrű szövésű kendőn átszűrjük. A hússzeleteket tányérra rendezzük, meglocsoljuk a leszűrt lével, beborítjuk a kihűlt füstölt pisztrángos fejtett bab krémmel, kapribogyóval, kaprigyümölccsel, néhány petrezselyemlevéllel retro hangulatban kidíszítjük, és langyosan, vagy behűtve tálaljuk.

A recept a Kifőztük magazin és a Budavári Borfesztivál közös receptversenyén is indul.

p.s. Persze, attól még, hogy a majonéz ma nem trendi, ezt a változatot is ki fogom próbálni...már tudom is, sertésszűz lesz, füstölt pisztrángos aiolival...igyekszem. ;-)

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkabarkablog.blog.hu/api/trackback/id/tr2516311988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jenis 2012.09.01. 08:23:47

Úristendejó! Én nem ismertem az eredetit, de ez sokkal jobban tetszik!

Alexa Christi 2012.09.01. 20:49:01

A vitello tonnato imádni való, ahogyan ennek a továbbgondolása is ebben a receptben. Persze nem biztos, hogy uncsi az az összefüggés, ami már régen jól teljesít, de ettől még egy úgy verzió lehet éppen olyan zseniális! :) Nekem jöhet! :))

gaba 2012.09.02. 05:54:04

Jenis, Alexa Christi, agyon örülök, hogy tetszik mind a recept, mind az ötlet. Személy szerint nem vagyok oda az újragondolt ételekért, de azt gondolom, sok esetben, - ilyen a tonhalak védelme is- egy-egy nagy klasszikust nem árt új köntösbe bújtatni. :-)

Yewa 2012.09.05. 21:41:51

Azt hittem, hogy ez a mártás olyan "vadasos" de aztán kiderült, hogy "halasos". :-)))) Nagyon tetszik ezt egyszer tuti meg fogom csinálni. ;-)

gaba 2012.09.06. 05:18:33

:-))) a mártás "vadasos" majd akkor lesz, ha vadlazacból készül x-) viccet félre, vidd csak, legközelebb hozom a majonézes változatot, hátha az jobban bejön...

A Lillafüredi Pisztrángtelep, Hoitsy György: A pisztráng tenyésztése és horgászata és Paszternákos-savanyú uborkás rizssaláta fü 2013.01.15. 11:27:24

[...] Borjúsült füstölt pisztrángos fejtett bab krémmel [...]
süti beállítások módosítása