Tarka Bárka

Tarka Bárka

Tőkehal fánk allioli mártással

2013. november 26. - piazza

Az étel a spanyol konyha kiváló ismerőjétől, Éva barátnőmtől származik. A receptet szinte szóról szóra tőle vettem át - ritka alkalom - látszik, hogy viszonylag egy hullámhosszon mozgunk, már ami a konyhát, de legalábbis a halételeket illeti. (Érdemes szétnézni a blogján, fázisfotókkal illusztrált, világos receptjeiért - nem csak a halasokért - én is odavagyok.)

Tőkehal fánk allioli mártással

Hozzávalók 4 személyre:

A fánkokhoz: 150 g sózott tőkehal filé, 1 tojás, 1 kk. szódabikarbóna, csipetnyi őrölt vagy mozsárban porrá zúzott sáfrány, 1 evőkanálnyi finomra aprított petrezselyemzöld, 2 ek. liszt, só, frissen őrölt feketebors, frissen reszelt szerecsendió, kb. 100 ml víz, a sütéshez napraforgó vagy kukorica olaj, a tálaláshoz citrom gerezdek

A mártáshoz: 2 gerezd fokhagyma, 1 tojássárgája (szobahőmérsékletű), kb. 150 ml napraforgó olaj, 1 tk. mustár, só

DSC_2154

A mártáshoz a fokhagymagerezdeket meghámozzuk, és egy kevés sóval, a mustárral valamint a tojássárgájával botmixer keverőpoharába tesszük. A mixert a pohár aljára helyezzük, bekapcsoljuk, és lassan, vékony sugárban hozzácsorgatjuk az olajat. Amikor a massza elkezd világossárgává, (majonézszerűvé) válni, a mixert rövid ideig fel-le mozgatjuk, hogy a mártás mindenhol egyformán besűrűsödjön.  Amíg a tőkehal fánk elkészül, az alliolit hűtőszekrénybe tesszük.

A sózott tőkehalat 48 órán keresztül hideg vízben áztatjuk (naponta 2-3 alkalommal lecseréljük rajta a vizet), majd megnyúzzuk, ha maradt benne szálka, csipesszel eltávolítjuk, a halhúst pedig finomra aprítjuk vagy ledaráljuk, és egy keverőtálba tesszük. Sóval, frissen őrölt borssal, valamint frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, beleszitáljuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, a tojást, és az egészet összekeverjük. Ezután, folyamatosan keverve, annyi vizet adagolunk hozzá, hogy nokedlitészta sűrűségű keveréket kapjunk.

Kb. negyed óráig pihentetjük, majd a masszából két kanál segítségével, bő, forró olajba kisebb diónyi fánkocskákat pottyantunk, és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Konyhai papírtörlőn leitatjuk róluk a fölösleges zsiradékot, és citromgerezdekkel valamint a fokhagymás mártással azonnal tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkabarkablog.blog.hu/api/trackback/id/tr1616312304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása